Příkrmy
Mrkvové pyré
Postup přípravy:
Středně velkou mrkev nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím vody doměkka. Pak jí propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.
Bramborové pyré
Postup přípravy:
Středně velkou bramboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky, důkladně vypereme a dáme vařit do horké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a s 4 lžícemi kojeneckého mléka vmícháme do hladké kaše.
Brokolicové pyré
Postup přípravy:
Menší růžici brokolice omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do horké vody. Uvařenou ji pak propasírujeme na hladkou kaši.
Květákové pyré
Postup přípravy:
Menší květák omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do horké vody. Uvařenou jej pak propasírujeme na hladkou kaši.
Mrkvovo-bramborové pyré
1 středně velký brambor bez oček a zelených míst, 1 středně velká mrkev nebo karotka, 200ml vody vhodné pro kojence, 1 lžička rostlinného oleje
Brambor očistíme a nakrájíme na kostky, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme vodou. Povaříme doměkka. Pak vše rozmixujeme a na závěr přidáme do pyré 1 lžičku oleje (olivový, slunečnicový, sójový). Nepřislazujeme ani nepřisolujeme. Hotový příkrm můžeme uchovat v uzavřené dóze do druhého dne. Nesnědený příkrm již znovu neohříváme.
Jemná zelenina s jablkem
1 brambor, 1 mrkev, 1 jablko, 1 lžička rostlinného oleje
Brambor a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky a zalijeme vodou. Povaříme doměkka. Ke konci varu necháme povařit oloupané a nakrájené jablko. Rozmixujeme a přidáme olej.
Brokolice s bramborem
1 středně velký brambor bez oček a zelených míst, 3–4 růžičky brokolice, 1 vařený vaječný žloutek, 1 lžička rostlinného oleje
Brokolici opereme a přivedeme k varu, vodu slijeme, pak přidáme na kostičky nakrájený brambor s vodou. Povaříme doměkka, přidáme žloutek a vše rozmixujeme do hladkého pyré a na závěr přidáme do pyré 1 lžičku oleje.
Bramborová polévka
Od 4. měsíce
1 středně velký brambor (70g)
1 středně velká mrkev (50g)
1 kolečko petržele
250 ml teplé vody nebo vývaru
několik kapek oleje
1 žloutek
Zeleninu a brambor dobře očistíme a vložíme do masového vývaru nebo vody a uvaříme doměkka. Do vroucí vody vmícháme žloutek, převaříme a vše prolisujeme nebo rozmixujeme. Přidáme pár kapek oleje a podáváme.
Zeleninová polévka I.
Od 4. měsíce
Kousek mrkve 4 cm (20g)
Kousek petržele 5 cm (5g)
Kousek celeru o straně 1 cm (5g)
Kousek bramboru o straně 2 cm (10g)
1 lžička olivového oleje
Dobře očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme teplou vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše rozmixujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 100 ml.
Zeleninová polévka********II.****
***Kousek mrkve, petržele, špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60 g zeleniny), 300 ml vody, 1/2 lžičky oleje (olivového), 10–15 g bezvaječných těstovin nebo rýže*
Nastrouháme mrkev, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině bezvaječné těstoviny nebo rýži (možno zahustit i rýžovou kaší Hami). Připravenou polévku rozmixujeme a podáváme.
Zeleninová polévka s těstovinami
Od 6. měsíce
Kousek mrkve, petržele, celeru Špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60 g zeleniny)
300 ml vody ½ lžičky oleje
10–15 g těstovin nebo rýže
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině těstoviny nebo rýži. Připravenou polévku rozmixujeme a podáváme.
Zeleninová polévka s vločkami****
1 mrkev
2 růžičkové kapusty
kousek petržele
kousek kedlubny
2 lžíce vloček
Zeleninu podisíme s vločkami a mírně rozmixujeme. Můžeme vyzkoušet jen umixovat jen zeleninu a přidat uvařené vločky i s vodou. Přidáme lžičku oleje.
Zeleninová polévka se špenátem
Ingredience:
1 středně velký brambor
několik lístků špenátu nebo mladých kopřiv, kousky zeleniny (mrkev, červená řepa)
1 lžička oleje
1 lžíce ovesných vloček
250 ml vody
Postup přípravy:
Očištěnou a na kostičky pokrájenou zeleninu vaříme doměkka. Do vroucí polévky přidáme nadrobno nakrájený očištěný špenát, odstavíme, přikápneme olej, vsypeme ovesné vločky a rozmixujeme.
Do vroucí polévky místo špenátu můžeme přidat nastrouhané ředkvičky. Přidáváme je až nakonec po zahuštění vločkami, povaření a rozmixování.
Květáková polévka
Od 6. měsíce
1 větší růžička květáku
250 ml vody
1 žloutek
1 lžička oleje
Dobře očištěný a opláchnutý květák uvaříme ve vodě doměkka. Rozmixujeme, vmícháme lžičku oleje se žloutkem, převaříme a podáváme.
Květáková polévka s vločkami
Od 6. měsíce
2 růžičky květáku
300 ml vody
10–15 g ovesných vloček
1 lžička oleje
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Rozmixujeme a přidáme uvařený a najemno vidličkou namačkaný květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a podáváme.
Kuřecí polévka
Od 4. měsíce
Kousek malého kuřete bez kůže
100 g kořenové zeleniny
1 lžička oleje
Očištěné a dobře omyté kuře vaříme zároveň se zeleninou v 500 ml vody do změknutí. Vývar, část zeleniny a část masa rozmixujeme a připravíme polévku. Přidáme do ní olej, převaříme a podáváme.
**Krůtí polévka
Od 6. měsíce
Krůtí mase (80g) na vývar
Kousek mrkve, petržele
2 kostky brambor špalíček pórku
300 ml vody
Kousek krůtího masa uvaříme ve vodě. Ke změklému masu přidáme do vývaru zeleninu a opět povaříme. Uvařenou zeleninu s kouskem masa rozmixujeme a podáváme.
**Drůbeží zeleninová polévka
**Ingredience:
80 g drůbežího masa
kousek mrkve 20 g (4 cm)
kousek petržele 5 g (5 cm)
kostka celeru (1 cm) špalíček pórku
1/2 bramboru
250 ml vody
**Postup přípravy:
Nakrájenou zeleninu a maso uvaříme doměkka. Propasírujeme nebo rozmixujeme.
Můžeme také užít vývar z drůbežího masa, ve kterém povaříme zeleninu s asi 20 g kouskem masa, které pak propasírujeme nebo rozmixujeme.
**Hovězí zeleninová polévka
Od 6. měsíce
20 g vařeného libového hovězího masa
1 kousek mrkve (20g)
1 kolečko petržele a stejné množství celeru
350 ml teplé vody ½ lžičky oleje
Omyté, nadrobno nakrájené hovězí maso zalijeme vodou a vaříme do poloměka. Očištěnou a omytou zeleninu přidáme k masu a vaříme, až je vše měkké. Maso a část zeleniny vyjmeme a necháme do masozeleninového příkrmu. Zbytek rozmixujeme, přidáme olej, zamícháme a podáváme.
**Bramborová polévka v drůbežím vývaru
**Ingredience:
1 středně velký brambor (70 g)
1 středně velká mrkev (50 g)
1 žloutek
250 ml vývaru z drůbežího masa
1/2 lžičky oleje
**Postup přípravy:
Zeleninu vaříme doměkka v masovém vývaru. Do vroucí polévky přidáme žloutek, převaříme, propasírujeme, přidáme pár kapek oleje a promícháme.
**Rajská polévka****
***1 lžička rýžové kaše Hami ,1 středně velké rajče (40 g), petrželka ,1 lžička oleje,*Rajče spaříme vroucí vodou, ponoříme krátce do studené vody,oloupeme a nakrájíme. Zalijeme asi 300 ml vody a uvaříme doměkka. Takto připravenou polévku zahustíme dle chuti 1–2 lžícemi rýžové kaše Hami. Hotovou polévku zamícháme,přidáme trochu oleje a najemno nasekanou petrželku.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Pyré z kořenové zeleniny:
Na pyré potřebuji 200g brambor (pokud se vám někde podaří sehnat saldké brambory nebo třeba dýni, můžete brambory nahradit), 200g mrkve a 110g pastináku (je jemnější a méně výrazný než petržel. Pokud použijete kořenovou petržel, dejte maximálně 50g). Všechny suroviny oloupu pomocí škrabky, omyju pod vodou a rozkrájím na větší kusy.
Kusy zeleniny dám na napařovací síto, na dno hrnce dám trochu vody a v páře pod poklicí vařím 20 minut do změknutí. Uvařenou zeleninu přendám pomocí vidličky do mixovací nádoby a přiliju trochu vody z hrnce.
Pomocí ponorného mixéru umixuji zeleninu na hladké pyré. Pokud je potřeba přidávám ještě vodu z hrnce, aby pyré bylo opravdu hladké a dobře sePOkud se vaše dítě dáví malými kousky ve stravě, je lepší mu pyré ještě přepasírovat.
Do měkkého cedníku vyškrabu pyré a lžící míchám v cedníku a protlačuji pyré skrz cedník do misky.
Pyré v uvedeném množství vystačí na několik dávek, které si mrazím do zásoby. Do vymytých skleniček od dětské výživy (125g nebo 190g - přesnídávkové) naliju nebo dám po lžičkách pyré, nechám ho ve skleničkách vychladnout a potom dobře zavíčkuji a zmrazím.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Mrkvové pyré s pomerančovou šťávou:
Mrkvové pyré s pomerančovou šťávou má jemnou netradiční chuť a je vhodné pro děti kolem 9. měsíce. Vzhledem k přídavku pomeranče bych je ale nepodávala dětem citlivým na alegizující potraviny.
Na pyré potřebuji 1 malou cibuli, 25g másla, 450g mrkve, 350ml vody nebo zeleninového (případně kuřecího) vývaru, 60ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. V kastrůlku si na kousku másla orestuji najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidám oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a restuji ji asi 4 minuty. Zeleninu zaliji připravenou vodou nebo vývarem a nechám na mírném plameni vařit pod pokličkou 20 minut doměkkaOmytý pomeranč rozkrojím napůl a na lisu na citrusy z něj vymačkám šťávuDo nádoby na mixování si přeliji veškerý obsah z kastrůlku a přidám pomerančovou šťávu. Pomocí ponorného mixéru umixuji všechny suroviny dohladkaHotové pyré si rozdělím - porci dám na mističku k přímé konzumaci a zbytek si rozdělím do skleniček od dětské výživy, které jsem vymyla a vypařila.
Velikost skleniček záleží na tom, jak velké porce Vaše dítě jí. Já používám skleničky od výživy Hami první lžička a pak klasické přesnídávkové.
Pyré rozdělím do skleniček, nechám vychladnout, dobře zavíčkuji a dám zmrazit do dalšího krmení.
-++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zeleninové pyré s rajčaty a vločkami:
Na pyré potřebuji kousek másla, 1 mrkev, 1 rajče, kousek bílé části pórku, 2 menší brambory, hrst ovesných vloček. Pórek nakrájím na kolečka, mrkev a brambory pak na kostičky. Rajče oloupu a zbavím semínek Na kousku másla si orestuji kolečka pórku, přidám kousky rajčat a chvíli společně restuji. Přidám mrkev a brambory, všechno zaliju vodou tak, aby byla směs ponořena a vařím doměkka. Do téměř měkké zeleniny přidám hrst přebraných a propláchnutých ovesných vloček a nechám směs dovařit. Když je zelenina měkká, stáhnu kastrůlek z plotny a nechám chvilku vychladnout. Směs umixuji ponorným mixérem do hladkého pyré.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zeleninové pyré s těstovinami:
Na pyré potřebuji 1 brambor, 1 mrkev, hrst mražené kukuřice, hrst zavářkových vaječných těstovin, kousek másla, 1/2 cibule.
Cibuli si nakrájím najemno a nechám na másle zesklovatět. Na cibuli přidám na kostky nakrájenou mrkev a krátce ji orestuji.
Přidám na kostky nakrájený brambor a všechno zaliju vodou. Do vařící se zeleniny přidám kukuřici a těstoviny a všechno vařím doměkka Uvařenou směs umixui ponorným mixérem na hladké pyré.
Dětem, které již zvládají drobné kousky ve stravě, můžete tykto připravené pyré už podávat. Protože těstoviny i kukuřice jsou po umixování ještě trochu hrubší, je lepší pyré dětem, které se snadno dáví, propasírovat přes měkký cedník. Hotové pyré má díky kukuřici a mrkvi jasně oranžovou barvu
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Dušená květáková směs s bramborem:
Podle postupu www.mujplan.cz/postu… si připravím zeleninovou směs s květákem. Pokud chcete podávat tuto směs dětem od 4-6 měsíců, vynechejte mouku, která obsahuje lepek a doporučuje se dětem až od 9. měsíce.
Množství směsi určete podle potřeby, tako směs je velmi chutná i pro dospělé, proto se můžete najíst celá rodina. V kastrůlku nebo hrnci si uvařím oloupané brambory s trochou soli a kmínu (mladším dětem bez soli a koření). Potřebné množství zeleninové směsi a vařených brambor si dám do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru je umixuji na hladké pyré. Umixované pyré nechám zchladnout na potřebnou teplotu a potom podávám.
Starším dětem kolem 1 roku už můžete směs podávat neumixovanou, případně pouze rozmačkanou.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Pyré z červené řepy:
Podle postupu si připravím dušenou směs z červené řepy a mrkve. Pokud ji připravujete pouze pro děti, je možné ubrat sůl a pepř, ale děti kolem 1 roku už mírné ochucení zvládnou. K dušené zeleninové směsi si uvařím podle návodu na obalu rýži a odeberu si porci zeleniny a porci rýže podle potřeby dítěte.
Rýži i zeleninu dám do mixovací nádoby a ponorným mixérem umixuji hladké pyré, které má jasně tmavorůžovou barvu. Jeho chuť je jemná a nasládlá a vašim dětem určitě bude chutnat.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Pyré z pangázia:
Na pyré z pangasia potřebuji kousek másla, kousek pangasia (může být i ještě zmrzlý), 1 střední bramboru nakrájenou na kostky a 2 střední mrkve nakrájené na drobné kostičky. Do rendlíku si dám rozpustit máslo a na něm si orestuji kousky pangasia. Když je maso změklé, přidám pokrájenou zeleninu, všechno promíchám a chvilku restuji. Do rendlíku přidám vodu, aby byla zelenina zakrytá a nechám všechno vařit na mírném plameni do změknutí. Uvařenou směs nechám chvíli prochladnout a potom ji naliju do mixovací nádoby. Ponorným mixérem směs umixuji do hladkého pyré, starším dětem, které zvládají kousky ve stravě můžete směs rozmačkat vidličkou. Pyré z pangasia je jemné a výborně chutná.
pozn. v ČR nejsou mořské ryby doporučovány dětem mladším 2,5 roku a sladkovodní ryby dětem mladším 1,5 roku, ale v kuchařkách např. z Německa ryby běžně vaří dětem kolem 6-7 měsíců, takže se rozhodněte podle vlastního uvážení.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Mrkvové pyré s čočkou a rajčaty:
Chutný a výživný příkrm z dušené mrkve, červené čočky a rajčat dodá vašim dětem spoustu vitamínů a živin a opravdu skvěle chutná. Na pyré potřebuji 2 středně velké mrkve, 1/2 cibule, hrst červené čočky, 50g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar apod.) a 2 kousky másla. Do rendlíku dám kousek másla a orestuji na něm najemno nakrájenou cibuli, přidám na kostičky nakrájenou mrkev a společně je restuji několik minut. Červená čočka je luštěninou, kterou můžeme podávat i malým dětem, protože nenadýmá.
Do směsi cibule a mrkve přisypu hrst červené čočky, krátce je promíchám a potom vše podliji vodou a nechám dusit doměkka. Rajčata nejprve oloupu (viz. postup www.mujplan.cz/postu… ) a rozkrojím je na osminky. Vyberu z nich semínka a dužninu pokrájím na kousky.
V dalším rendlíku rozpustím kousek másla, vložím na něj pokrájená rajčata a rozdusím je na kaši. Do rozdušených rajčat nasypu najemno nastrouhaný sýr a za stálého míchání ho nechám rozpustit. Obě směsi dám do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru je umixuji do hladkého pyré a můžeme začít s krmením.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jablečné pyré se sušenkou:
Jednoduchá svačinka z dětských sušenek má jemnou nasládlou chuť a dodá dítěti vitamíny i cereálie. Na přípravu pyré potřebuji 1 zralé sledké jablíčko a 3-4 ks dětských sušenek (koupíte běžně v supermarketu tam, kde mají kojenecká mléka apod.). Jablíčko oloupu a zbavím jadřince. Rozkrojím ho na čtvrtky nebo menší kousky a vložím do mixovací nádoby. Přidám dětské sušenky a pomocí ponorného mixéru všechno umixuji do hladkého pyré. starším dětem, které již zvládají rozžvýkat kousky ve stravě, můžete jablko nastrouhat na jemném struhadle a sušenky do jablíčka rozdrobit a nechat změknout.
Pyré chutná výborně jak samotné, tak s přidáním jogurtu - bílého smetanového nebo ovocného.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kuřecí pyré s ovesnými vločkami:
Jemné pyré z kuřecích prsíček a zeleniny, doplněné ovesnými vločkami, dodá dítěti dostatek vlákniny a živin a navíc má příjemnou chuť. Na pyré potřebuji kousek kuřecích prsíček na krájený na kostky, 6cm dlouhý špalík očištěného pórku, nakrájený na kolečka a 1 středně velkou mrkev, kterou nakrájím na kostky. Do rendlíku si dám rozpustit kousek másla, na něm orestuji nakrájený pórek a přidám kousky masa. Když je maso orestováno ze všech stran, přidám na kostičky nakrájenou mrkev, krátce ji orestuji, všechno zaliji vodou a nechám vařit. Když je mrkev poloměkká, přidám do směsi hrst přebraných ovesných vloček a nechám rozvařit.
Ovesné vločky směs zahustí a dodají jí nasládlou chuť. Hotovou směs naliju do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru ji umixuji na hladké pyré.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kuřecí pyré se špenátem:
Jemné pyré z kuřecího masa, zeleniny a listového špenátu si děti určitě oblíbí, i přes jeho barvu :-) Na přípravu pyré potřebuji 2 středně velké mrkve, asi 8cm dlouhý kus pórku, 100g kuřecích prsíček, 4 středně velké brambory, kostku mraženého listového špenátu a 30g čerstvého másla. Do redlíku dám rozpustit máslo a orestuji na něm na kolečka nakrájený pórek. Po 2 minutách přidám na kousky nakrájené kuřecí maso a orestuji ho ze všech stran. Když se začne přichytávat ke dnu rendlíku, podliji maso troškou vody. Do směsi přidám na kousky nakrájenou mrkev a ještě chvilku restuji. Směs zaliji vodou, aby byla ponořená, přidám na kousky nakrájené brambory a kostku špenátu (když si vzpomenu, nechávám ji povolit, ale vyzkoušela jsem dát i přímo z mrazáku a nic se neděje :-)
Směs průběžně promíchávám a vařím ji pod pokličkou doměkka. Uvařenou směs nechám trochu zchladnout, potom ji pomocí ponorného mixéru umixuji na hladké pyré. Dětem, které už zvládají žvýkat kousky pevné stravy, je možné směs jenom rozmačkat vidličkou.
Z uvedeného množství vyjde několik porcí (záleží na vašem jedlíkovi), proto zbytek rozděluji do sklenek a po vychladnutí mrazím.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zeleninová polévka s vejcem:
Jemné zeleninové pyré s vaječným žloutkem, má nasládlou chuť a jemnou konzistenci, je vhodné pro děti, které ještě nezvládají kousky ve stravě. Na polévku potřebuji 2 středně velké oloupané mrkve, 2 středně velké oloupané brambory, asi hrst mraženého nebo sladkého čerstvého hrášku, 1 menší cibuli, 20g obyčejného másla a 1 vaječný žloutek. Cibuli nakrájím najemno a v rendlíku ji restuji asi 2 minuty na másle. Na orestovanou cibulku dám zeleninu a krátce ji orestuji, potom ji zaliju vodou, aby byla ponořená. Do zalité zeleniny přidám oddělený vaječný žloutek. Rendlík přikryju pokličkou a polévku nechám vařit na mírném plameni asi 15-20 minut, až je zelenina měkká. Uvařenou polévku naliju do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru umixuji na hladké pyré. Pokud vaše dítě nesnese ve stravě ani ty nejmenší kousky, raději mu toto pyré ještě propasírujte přes měkký cedník.
Po umixování v pyré ještě zůstávají zbytky slupek z hrachu, které se při pasírování zachytí na cedníku.
Pyré naliju do cedníku, který si položím přes misku, do které budu pyré pasírovat. Lžící protlačuji pyré přes cedník, nakonec cedník zespoda očistím - zbytek propasírovaného pyré otřu do misky.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Krutí pyré s pohankou:
Jemné a sytivé pyré z krůtího masa a pohankové krupice má příjemnou nasládlou chuť. Na asi 3 porce si připravím 3 oloupané středně velké mrkve, 3 oloupané středně velké brambory, 1 středně velkou cibuli, 30g másla a 120g krůtích prsou.
Cibuli nakrájím najemno, mrkev a brambory na menší kousky. Do rendlíku dám máslo, nechám ho rozpustit a orestuji na něm najemno nakrájenou cibuli. Krůtí maso nakrájím na menší kousky a vložím je do rendlíku k cibuli. Chvíli restuji až se maso zatáhne. K masu přidám zeleninu, promíchám a nechám chviličku restovat. Po chvilce směs zaliju vodou, aby byla všechna zelenina ponořená a nechám pod pokličkou vařit asi 8 minut. Do vroucí polévky přidám 2 lžíce pohankové krupice, promíchám ji a nechám vařit na mírném plameni tak dlouho, až budou všechny suroviny měkké. Uvařenou polévku nechám vychladnout a potom ji naliju do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru umixuji hladké pyré. Umixované pyré rozdělím na porce. Jednu hned sníme a ostatní naliju do připravených vypařených sklenek, nechám úplně vychladnout, dobře zavíčkuji a dám zmrazit.
Pokud po rozmražení budou v pyré hrudky (díky krupici), propasírujte je přes měkký cedník.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kuřecí pyré s jablkem:
Jemné kuřecí pyré s jablkem je díky nasládlé chuti dětmi velmi oblíbené. Na přípravu kuřecího pyré s jablkem potřebuji 15g čerstvého másla, 40g najemno nakrájené cibule, 110g kuřecích prsíček nakrájených na kousky, 300g sladkých brambor (protože jsem na ně ještě nikdy nenarazila, dávám asi třetinu množství mrkve a zbytek brambory. Výsledkem je nasládlá chuť a jemně oranžová barva), středně velké oloupané jablko a 200ml kojenecké vody. V rendlíku rozpustím máslo a orestuji na něm cibuli. Přidám nakrájené kuřecí maso a restuji asi 2 minuty, až se maso zatáhne. K masu přidám oloupanou mrkev nakrájenou na kostičky. Všechno restuji ještě asi 2 minuty. Do směsi přidám na kostičky nakrájené oloupané brambory a jablko. Všechno promíchám a zaliju vodou.
Směs nechám vařit 15 minut pod pokličkou. Uvařenou směs nechám chvíli vychladnout a potom ji přeliju do mixovací nádoby. Pomocí ponorného mixéru umixuji ze směsi hladké pyré. Pokud se vaše dítě ještě dáví drobnými kousky ve stravě, je dobré mu pyré ještě propasírovat přes měkký cedník, kuřecí maso obsahuje i po umixování jemné kousky.
Hotové pyré nechám vychladnout a naliju ho do umytých a vypařených skleniček od dětské výživy, nechám směs úplně vychladnout , potom skleničky dobře zavíčkuji a dám do mrazáku.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kuře s pórkem:
Jemné pyré s kuřecím masem a zeleninou je moc dobré a můžete ho vařit pro děti od 7. měsíce (kojené) nebo od 5. měsíce (nekojené). Na kuřecí pyré se zeleninou potřebuji 15g másla, 50g bílé části pórku, 110g kuřecích prsíček, 1 středně velkou mrkev, 300g brambor a 300ml kojenecké vody. Pórek očistím, omyju a nakrájím na menší kostičky.
V rendlíku rozpustím máslo a pórek na něm restuji doměkka. Omyté kuřecí maso nakrájím na středně velké kousky a přidám k pórku. Za stálého míchání restuji asi 3-4 minuty a maso se zatáhne. Mrkev oloupu pomocí škrabky a nakrájím ji na kostičky. Brambory oloupu a nakrájím na větší kousky.
Zeleninu přidám do rendlíku, krátce orestuji společně s masem, potom všechno zaliju vodou a nechám pod pokličkou vařit 30 minut. Uvařenou směs nechám chvíli vychladnout. Chladnější směs přeliju do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru směs umixuji na hladké pyré. Pyré z kuřecího masa i po umixování obsahuje malinké kousíčky masa. Pokud se vaše dítě dáví i nepatrnými kuosky ve stravě, ještě mu pyré přepasírujte přes cedník - nalijete pyré do měkkého cedníku a krouživými pohyby lžící protlačíte pyré skrz cedník do misky.
Hotové pyré podávám rovnou k jídlu. Pokud je ho větší množství než dítě sní, naliju část pyré do vymyté vypařené skleničky od dětské výživy, nechám úplně vychladnout, potom dobře skleničku zavíčkuji a vložím do mrazáku.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jablečno-hruškové pyré:
Jemné a sladké pyré z hrušek a jablek určitě vašemu drobečkovi zachutná. Na pyré potřebuji 2 zralé a měkčí hrušky a 2 jablka (sladkou odrůdu, ráda používám golden nebo jonagold). Jablka a hrušky oloupu a zbavím jadřinců. Nakrájím je na středně velké kousky a vložím do rendlíku s trochou vody. Stačí jen pár lžic, ovoce je hodně šťravnaté a spoustu vody ještě pustí během vaření.
Ovoce vařím na mírném plameni asi 7 minut.
Pokud chcete chuť trochu ozvláštnit, přidejte špetku skořice. To ale platí spíše pro starší děti. Do 1 roku by se nemělo jídlo dětem kořenit. Uvařené ovoce dám i s vodou do mixovací nádoby a pomocí ponorného mixéru ho umixuji na hladké pyré. Umixované ovoce naliju do připravených vypařených skleniček a po vychladnutí je dobře zavíčkuji a dám zmrazit.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Brambory se špenátem:
Tento zeleninový příkrm chutná opravdu skvěle. Kombinace špenátu a hrášku je velmi jemná a dětmi oblíbená. Hrášek používám mražený nebo pokud mám možnost tak vypěstovaný na zahrádce. Rozhodně se nehodí hrášek konzervovaný. Na pyré má být použitý listový špenát. Já jsem použila mražený listový špenát Bonduelle. V balení jsou 4 kostky, 1 kostička vyjde přesně na tento recept. Pokud máte možnost, použijte špenát v biokvalitě.
Mražený špenát je dobré nechat povolit při pokojové teplotě. Do pyré potřebuji celkem 400g sladkých brambor. Protože jsem ještě nikde sladké brambory neviděla, pomáhám si tak, použiji zhruba 300-330g obyčejných brambor (pevných a bez klíčků a dalších vad) a zbytek doplním oloupanou mrkví. Na brambory se špenátem tedy potřebuji : 25g másla, 50g najemno nakrájeného pórku (jeho bílá část), 400g sladkých brambor nakrájených na kousky, 60g mraženého nebo čerstvého sladkého hrášku, 100g listového špenátu bez tuhých stonků. K tomu si ještě připravím k ruce 200ml vody. V hrnci si na másle orestuji najemno nakrájený pórek. Teplotu po chvilce stahuji, protože pórek se rád připaluje. Pokud použiji místo části brambor mrkev, musím ji orestovat ještě před přidáním brambor, protože je tužší. Za stálého míchání restuji mrkev s pórkem asi 3 minuty. Do hrnce přidám na kousky nakrájené brambory, zalii je vodou a nechám všechno provařit asi 8 minut. Po 8 minutách přidám do směsi hrášek se špenátem a vařím ještě asi 4 minuty.
Potom nechám směs v hrnci chvíli chladnout. Uvařenou a prochladlou směs vyliju do mixovací nádoby a ponorným mixérem ji důkladně umixuji. Protože hrášek i po umixování obsahuje kousíčky slupek, je potřeba dětem, které ještě nejsou schopné jíst stravu s drobnými kousky, pyré přepasírovat. Drobné kousíčky slupek mohou děti začít dávit.
Připravím si misku a měkký cedník a část umixovaného pyré do cedníku naliju. Lžící potom protlačuji pyré skrz cedník do misky. V cedníku zůstanou neumixované slupky a v misce už jenom hladké pyré. Z uvedeného množství připravím zhruba 3 skleničky 190g (přesnídávkové) a jednu skleničku 125g (první lžičky od Hami). Pyré nechám ve vypařených skleničkách vychladnout, potom je pevně zavíčkuji a dám zmrazit. Rozmražuji většinou ve vodní lázni, příležitostně v mikrovlnce.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jablečné pyré:
Pro děti od 5. měsíce si můžete připravit na svačinku jemné domácí pyré z jablíček. Na dětské jablečné pyré si vyberu pevná a nenatlučená jablka. Protože pyré se dál nepřislazuje, vybírám si raději ze sladších odrůd.
Na 1 dávku pyré dávám 1 menší jablko. Jablko rozkrojím a vykrojím jadřinec a všechny tvrdé části. Potom škrabkou oloupu slupku a jablíčko nakrájím na kousky. Nakrájené jablíčko dám do kastrůlku a podliji ho 1-2 lžícemi vody. Stačí opravdu málo, protože jablka jsou šťavnatá a pouštějí hodně vody.
Jablko vařím 6-8 minut na mírném plameni. Doba vaření závisí na tom, jak je jablko tvrdé. Uvařené jablko nechám v kastrůlku ještě chvíli vychladnout. Voda se částečně nebo úplně vstřebá do jednotlivých kousků.
Vychladlé jablko dám do mixovací nádoby (pokud v kastrůlku zbyla ještě voda, přidám ji jen když chci pyré řídké) a pomocí ponorného mixéru ho rozmixuji na hladkou kaši. Umixované pyré přeliju do mističky a můžeme jít svačit.
Protože se jablečné pyré může také mrazit, připravuji si ho ve větším množství a umixované je pak nalévám do skleniček od kupované dětské výživy (já na svačinky používám ty malé 125g od příkrmů Hami). Pyré ale nenalévám až po okraj. Během mražení se zvětší jeho objem, proto nechávám pod víčkem dost místa.
Okraje skleniček očistím, pyré nechám dobře vychladnout, potom skleničky dobře zavíčkuji a vložím do mrazáku.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bramborové pyré s kukuřicí:
Kojenecké příkrmy nemusí být jen kašičky bez chuti. Bramborové pyré s kukuřicí má jemnou nasládlou chuť.
Z uvedeného množství připravíte několik dávek, které můžete nechat v malých skleničkách zmrazit. Na přípravu bramborového pyré s kukuřicí potřebuji 25g obyčejného másla (chcete-li tak v biokvalitě), 50g cibule, 175g mrkve, 200g brambor, 250g vody, 50g konzervované nebo mražené kukuřice a podle potřeby 1-2 lžíce kojeneckého mléka. V rendlíku nechám rozpustit máslo a orestuji na něm najemno nakrájenou cibuli. Mrkev nakrájím na kostky o hraně asi 1,5cm a přidám k cibulce. Společně je restuji asi 5 minut. Brambory nakrájím na kostky o hraně asi 2cm, přidám je do rendlíku, zaliju vodou a nechám pod pokličkou vařit 15 minut. Kukuřici nechám okapat a přidám ji do směsi. Vařím ji ještě 5 minut. Potom nechám zeleninu vychladnout. Zeleninu i s tekutinou přeliju do nádoby na mixování a pomocí ponorného mixéru všechno rozmixuji na hladké pyré. Protože z kukuřice i po rozmixování zůstávají kousíčky slupek, pasíruji pyré ještě přes měkký cedník, protože můj syn se i drobnými kousíčky stále ještě dáví.
Pokud vaše dítě drobné kousky ve stravě zvládá, tento krok můžete klidně vynechat.
Pyré je díky cibuli a kukuřici lehce nadýmavé, takže dětem, které mají problémy s nadýmáním bych ho dávala opatrně.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Banánové pyré se sušenkou:
Pro kojence starší 8 měsíců můžete vyzkoušet pyré z banánu, kojeneckého mléka a dětských sušenek. Do šlehací misky naliju asi 40ml mléka, odsátého mateřského nebo pokračovacího kojeneckého (označení 2) - smíchám ho z 30ml převařené kojenecké vody a 1 odměrky mléka. Oloupu pevný nepřezrálý banán, odstraním z něj případná tmavá místa a špičky.
Banán rozkrájím na kolečka a přidám ho do mléka. Do mléka přidám 3-4 dětské sušenky. Já jsem použila sušenky Sunarka, jsou určeny pro děti od 6 měsíců, ale protože obsahují lepek, dávám je raději až od ukončeného 8.měsíce.
Sušenky namočím do mléka, kde se rozpustí. Pomocí ponorného mixéru všechny suroviny rozmixuji na hladkou kaši. Díky banánu je taková lepivá, ale nasládlá.
Pokud vaše dítě dobře snáší malé kousky v jídle, stačí mu banán v mléce pouze rozmačkat vidličkou, sušenky se mezitím úplně rozmočí.
Při krmení použijte raději starší látkový nebo plastový bryndáček, banán jde hodně špatně vyprat.